Thursday, 1 September 2011

lepat pisang

Bahan-bahan:

-4 biji pisang emas yang besar atau 3 biji pisang raja
-45 gm gula pasir
-30 gm tepung gandum (ayak) -fiza x ayak pun..
-3 sudu besar kelapa parut (dibuang kulit arinya) & sedikit garam -fiza xletak pun..
-2 keping daun pisang anggaran utk 8 biji kuih

Cara-cara:

1. Basuh & celurkan daun pisang dalam air yang panas atau layur di atas api. Keringkan atau lap daun yang lembut itu.
2. Kupas pisang & lecek dalam mangkuk adunan. Campurkan gula,kelapa parut & tepung.Kacau rata-rata.
3. Letakan sepotong daun pandan di atas sehelai daun pisang & bubuh 1 sudu daripada adunan itu memanjang & ratakan.
4. Balut adunan itu dengan daun pisang & lipat kedua-dua hujung daun itu ke bawah supaya menjadi lipatan berukuran 12x11 cm. Letakkan dalam dulang pengukus & kukuskan selama 15-20 minit.
5. Keluarkannya dari dulang pengukus & hidangkan dalam pinggan sama & panas atau sejuk.

No comments:

Post a Comment